Arbeidsmediation bij een conflict
Arbeidsmediation
Hoe werkt mediation bij een arbeidsconflict?
Het doel van mediation is om een oplossing te zoeken voor een conflict die voor alle betrokken partijen aanvaardbaar is. Door middel van een onafhankelijke derde, de mediator, zoeken de partijen gezamenlijk naar een oplossing van de kwestie. Mediation kan bij een arbeidsconflict ingezet worden voor zowel het herstel van de relatie als bij het verbreken hiervan.
Herstelmediation
Als de relatie tussen werknemer en werkgever slecht is, kan dat in sommige gevallen leiden tot een arbeidsconflict. In de meeste gevallen wordt dit niet op een rustige manier uitgepraat en kan verzuim of ontslag het gevolg zijn. Door de bemiddeling van de mediator is er ruimte voor het voeren van een ‘normaal’ gesprek en kunnen conflicten worden opgelost.
Exit-mediation
In sommige gevallen is de relatie niet meer te herstellen en is er geen andere optie dan de arbeidsovereenkomst te beëindigen. In dat geval is het de rol van de mediator om de onderhandelingen over de voorwaarden waarop de partijen uit elkaar gaan in goede banen te leiden. De afspraken worden dan vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.
Arbeidsmediation en ziekteverzuim
Mediation door Employability
Goed alternatief voor juridische procedure
- Mediation is gericht op een win-win situatie. het doel van mediation is om te zoeken naar een oplossing waar zowel de werknemer als de werkgever zich goed bij voelt.
- Arbeidsmediation vindt plaats achter gesloten deuren en kan op deze manier vertrouwelijk blijven onder de personen die betrokken zijn bij het arbeidsconflict.
- Het mediationtraject kan veel sneller worden afgehandeld dan een juridische procedure.
- Een mediator is een neutrale derde die niets anders doet dan het gesprek in goede banen leiden.
Heb je een conflict met een werknemer en kom je hier samen niet uit?
De mediator van Employability kan als neutrale partij een goede gespreksleider zijn.